szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Népszavazgatás

2008.03.01. 01:53 | Nyiz | 6 komment

Nemsokára itt van március 9, eljön a nagy nap. Megyünk népszavazni! Eltörlünk minden díjat, kormányt buktatunk. Trianont miért nem állítjuk egyből vissza?

Az elmúlt 2 évben mást sem hallani a Fidesz háza tájáról, hogy a népszavazással megbukik a kormány. Én ezt nem értem azóta sem. Miért bukna meg azon a kormány, ha átmennek ezek a kérdések? Ami nem kérdés, hogy átmegy, mert fizetni ki akar? Senki, nyilván mindenki igyen szeretne mindent. Én is. De ilyen sajnos nincs. Ha átmennek a kérdések, akkor sem így lesz. Mi nem fizetünk közvetlenül, megteszi majd helyettünk az állam. Ami egyébként is szarban van.

Nem kétséges, hogy az MSZP-s kormány azon felül, hogy elkúrta, még hazudott is, tehát hiteltelenek. De egy valamiben mégis igazuk van: Valahogy meg kell oldani a hiányt. Jó, persze a Fidesz szerint ez meg is oldódik azzal, ha elkotródnak innen a postkomunnisták, akik valójában nem is azok. Ilyen programmal szocialistának nevezni magukat. Hahh! Marx forog a sírjában... Más program lenne, ha nem az MSZP lenne hatalmon, de pusztán azzal nem oldódik meg semmi, ha eltöröljük ezeket a díjakat. Csak a látszatát tartjuk annak fent, hogy minden megoldódott. Amúgy ez a népszavazás is egy nagyon jó dolog. Például remekül eltereli a 300 Ft a figyelmet a nagyobb gondokról. Az államadósság csak nő, nő és nő. Most is, real time. Nagyon jó, hogy van konvergencia program, csak az a baj, hogy én nem látom mi változott 2006 és 2008 között. Mert, hogy a vizitdíj, tandíj, kórházi napidíj, meg a patikaliberalizáció nem oldja meg a problémát, az héccencség.

Kivontuk a pénzt az oktatásból és az egészségügyből. Felszabadult hát egy nagyobb keret, amiből lehetne gazdálkodni. De nyoma sincs semmiféle szerkezetváltásnak. Sehol. Kivontuk a pénzt, de az ágazatok még mindig veszteségesek. Ilyen módszerrel csak még több pénz elvonásával lehet tartani a hiány csökkentését. Szerkezetváltás? Mijaz? Minek? Semmi, _semmi_ nem történt 2 év alatt. Az ország továbbra is szarban, mi meg milliárdokért népszavazgatunk. Banánisztán rulz.

Nézzük akkor miről is szavazunk: Egyetért-e ön azzal, hogy (röviden) eltöröljék a tandíjat, vizitdíjat, kórházi napidíjat? Hát hogyne. Nem fizetek én, vonják a TB-ből, azért fizetem. Én meg ingyensört is akarok, mert fizetem az ÁFÁt, vagy mert jó polgár vagyok, vagy mert csak. Az ingyen sör jó.

  • Először is, a vizitdíj. A hiedelemmel ellentétben, a 300 jó magyar forint nem az OEP kasszájába vándorol, hanem közvetlenül a kezelőorvosunk zsebébe. Fizetéskiegészítés. Olyan, mint máshol a kajajegy, üdülési csekk, stb. Banánisztánból pontosan azért mennek el az orvosok, mert nem fizetik meg őket eléggé. Itt a vizitdíj, ez plussz bevételt jelent nekik. Azaz március 9-ig jelent. Az ellenzéik azzal takaróznak, hogy a szegény nyugdíjasok nem tudják fizetni a 300-at. Valahol jogos is, biztos sok néni/bácsi van, akiknek ez nehézséget okoz. Csak lehet nem is kéne vizitdíjat fizetniük. Közel 4.000.000 ember mentesül ugyanis a díj fizetése alól részben vagy egészben. A 18- honfitársak alanyi jogon, a többiek rászorultsági alapon. Tájékozódni kéne és lehet könnyebb lenne. A kormánypárt (azaz inkább a ZSDSZ csak) meg azzal takarózik, hogy a vizitdíj megszűneteti a hálapénzt. Hát hogyne. Szép világ lenne, csak sajnos ez nem igaz. Ami még nem is baj, csak ne hamisítanának statisztikákat ennek alátámasztására. A téma másik kedvelt komikusa Mikola István, aki szerint a vizitdíj egy éven belül 1000 Ft lehet. Abszolút, főleg azért is, mert az államnak ebből nincs bevétele, mert ez adómentes cucc, ha jól tudom. Tehát haszna ebből nem lenne. A vizitdíjat azért vezették be, hogy kompenzálják az orvosok fizetését a kivont pénz miatt.
  • Kettő, kórházi napidíj. 300 Ft/nap. Itt már kérdéses, hogy mennyire jogos a szedése. Nyilván a kórházak is szar helyzetben vannak, kell a támogatás mindenfelől. Csak akkor a ZSDSZ ne találja már ki, hogy két menü, meg széfek a kórházba. Széfek bazdmeg. Kíváncsi lennék melyik "szentnek" van részesedése valami széfgyárnál... Sokkal inkább kellenének korszerű műszerek, mindennapos ellátási eszközök, gyógyszerek. Erre mire kell költse a kórház a pénzét. Hát persze, hogy széfekre. Halkan megjegyzem, hogy a széfek ára sokkal több, mint a betegenként beszedhető napidíj/év. Magyarul nem valószínű, hogy megtérül 1-2 éven belül... Amúgy a TB-nek fideszesek szerint ezt is fizetniük kéne. Mégis miből, kedves Viktor? Én szeretem Viktort, mert jókat lehet rajta röhögni (ahogy Fletón is), a kedvencem, amikor azzal jön, hogy nyomják vissza az egészségügybe a pénzt, meg még csomó mindenbe. Ezzel PÁRZUHAMOSAN csökkentsék a kiadásokat. Ha erre ő képes lesz 2010-ben, leborulok előtte.
  • Végül a tandíj. Ez már sokkal húzósabb ár a két egészségügyi díjhoz képest. 105.000/félév. Itt sem magával a tandíjjal van a probléma, hanem egyrészt az összeggel, másrészt a bevezetés módszerével. Havi 8-9000 pénz nem kevés ám, arról meg már nem is beszélve, hogy mi van, ha egyszerre egy családban nem csak egy gyerek jár egyetemre. Kapásból ~20k Ft-nál járunk. Ami a vicces, hogy az államilag támogatott tagozatokon fizetendő tandíj számítások szerint ez egyetemek költségeinek 2%-át fedezné. Ez majdnem egyenlő a semmivel. Az illetékesek azzal mossák kezeiket, hogy ebből adnak mindenféle ösztöndíjkat (tanulmányi, szociális). Oké, ez rendben is van. De mire megy el a többi pénz? Mert gyanítom, hogy a tandíjból bejövő pénz töredéke csak az ösztöndíjak értékének. Mindamellett egy moderált összeg elfogadható lenne az állami képzéseken is, mivel egy diploma megszerzése előnyösebb munkalehetőséget tartogatnak a fiataloknak. Plussz nehogymár mindenki fizessen olyan gyerekek taníttatásáért, akikhez köze nincs az embereknek. Ez már nem a Kádár korszak.

Oh, apropó Kádár korszak. Az volt a valódi szocializmus, nem az MSZP-s állszoci politikája. Aztán még ők a kommunisták. Thürmer elvtársnak lenne (és biztos van is) ehhez egy-két szava. És ha már szocializmus. Szavazás a szocializmusról hírdeti a kampányában az 1%-os párt. Ez egyben nagyon őszinte és egyben nagyon sunyi mondat. Őszinte azért, mert valóban arról szavazunk, hogy az állam tartson-e el bennünket továbbra is (szocializmus) vagy nyissuk a kapitalizmus felé. Sunyi viszont azért, mert mintha nekem úgy rémlene, pont a Magyar SZOCIALISTA párt Kókáék szövetségese. Sőt, 2x-esen is őszinte ez a kampánymondat: Ezzel kvázi elismerik, hogy az MSZP nem is szocialista párt. És jé, a piros virágos banda nem is ellenkezik. És ezeket a nemszocialistákat hívja a Fidesz kommunistáknak. Gratulálok. Ajánlott olvasmány a naracsosoknak Marx és Engels A Tőke című kiadványa. Na, AZ a kommunista, nem ezek. Igaz, hogy az egész kommunizmus Sztálintól kezdve el van rontva, Hruscsovnak voltak valódi kommunista meglátásai, de amúgy, amit ma kommunizmusként ismerünk, közelében sincs a marxi ideológiának. Mármint a valódi marxi ideológiának, nem a ferdítettnek. De ez most nem tartozik ide.

El lehet tehát dönteni, hogy mit csináljunk. Igen vagy nem egyszerre sokat számít és keveset is. Sokat számít, mert bár kormánybuktatás nem lesz, ez biztos (Viktor majd 2-3 hónap múlvára jósol valami újabbat, új kezdeményezéssel, mittomén, csinálja, amit szokott), de jelzésértékű, hogy nem a pénzelvonás a megoldás, hanem a SZERKEZETVÁLTÁS. Például kurva nagy pénznyelő a MÁVnak nevezett monstre böszmeség. A vasutasok is kedves népség, alanyi jogon követelnek mindent maguknak, ahelyett, hogy tennének érte. Gaskó ehhez assziztál. Végülis jó, nekem tetszik ez az egész. A saját sírját ássa ezzel a MÁV. Aztán majd eladják. Akkor jön ez a jó világ, magánkézben profitorientált lenne a cucc, így nem lenne több milliárdos a veszteség és nem lophatnák szénné magukat a vezetők állami keretből. De vissza a témához: Az igen ugyan úgy keveset is számít egyben, mint akár a nem. A vizitdíj, 'napidíj, tandíj csak töredéke, nagyon-nagyon kis töredéke a Magyarországot érintő problémáknak, csak ezzel szúrják ki a szemünket. Addig sem merülnek fel a valódi problémák, amiket a post elején (ez kb 10 perce lehetett olvasói szemszögből) említettem. Ha nemmel szavazunk azzal viszont, ugyan úgy, mint az igennél, egyben sokat is mondunk. Azt jelezzük, hogy ennek a politikai irányvonalnak van létjogosultsága itthon. Mármint a kiszúrom a szemed valamivel, addig sem látsz, illetve a hazudjunk reggel-délben-este mentalitással, hogy a jobbról érkező demagóg szerelvényről már ne is beszéljünk.

Hogy van-e a kiút? Van. Csak arra most nem szavazhatunk. Kormánybuktatás ugye nincs, ha lenne, akkor sem érnénk semmit. Az MSZP helyett a Fidesz lopná szénné magát, ennyi a különbség. Egyik kutya, másik egy híján 20. Amíg Orbán "Változás" Viktor és Fletó a színen van, csak sodródunk a manipuláció világában. Frei dosszié nagyban.

A tanulság? Arra még nem jöttem rá... Az viszont bizonyos, hogy ez a post igen hosszú lett.

Címkék: vélemény politika magyarország népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr47360250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neszkvik89 2008.03.03. 20:00:27

imádom az en témákat, ebben még én is tudok lubickolni, :) azt hiszem a posttal szöges ellentétben áll a véleményem így hát csak az olvassa el akit érdekel :)
1. 'Miért bukna meg azon a kormány, ha átmennek ezek a kérdések? ' --- hát számomra ez nem kérdés, és ha egy csöppet belegondolunk paraszti ésszel akkor nem is lehet az... mert ugyebár a mostani tolvaj-kormánynak ez a 3 legfőbb intézkedése, és ezekkel jellemezhető leginkább az egész tevékenységük, felfogásuk! na már most ha erre kapnak egy mondjuk 2/3 os NEMKELL-t , akkor bizony baj van.. mert ugye van ez a népuralom nevű dolog, másképpen demokrácia... márpedig ha ezután sem helyezik ezeket hatályon kívül, akkor az nyílt szembefordulás a demokráciával, a népakarattal, én ilyet civilizált eu országban nem tudok elképzelni... bár számomra már a választási csalás is bőven leverte a lécet, :)))
2. "mert fizetni ki akar?" --- hát ezt én úgy módosítanám hogy ki akar még több pénzt átjátszani az eddigi elqrók kezére, amit aztán kontroll nélkül szétfolyatnak... mert ugye az egyértelmű , hogy soha semilyen papír nem lát napvilágot arról hogy hova is teszi az állambácsi a péhzünket, még a legnagyobb tételekre vonatkozóan sem, ami arcpiritó pofátlanság....
3--- én becsületesen végigolvastam a cikket , és nagyrészt értem, és felfogom, imitt-amott még egyet is értek, de van itt egy nagyon fontos dolog! nagyon jó , és nagyon szép ami ide le van írva, de ami ennél sokkal fontosabb, az nem más mint az emberek mostani pénzügyi, szellemi családi helyzete... magyarul azt mondom hogy döntsünk józanul, ne a plakátok, de még csak ne is az itt felsorakoztatott (nem picit manipulatív) adatok alapján, hanem magunktól! vagyis üljünk le , és gondoljuk át hogy miért is kéne igennel v épp nemmel szavaznunk, mi hasznunk is származott eddig a reformokból? kérdezzük meg a szomszéd nénit hogy mien a rendelő mióta van vizitdíj, nem rozsdás e még azóta is a kórházi ágy, és hogy elvittte e a banya a hálapénzt? és ne azt hangoztassuk amit a zsidesz mond, az lópikula, hanem gondoljunk bele hogy kell e ez nekünk ami itt folyik! mert igen, lehet hogy ez most csak 3 kérdésnek tűnik , de higgyétek el van súlya, és a kormány nem mehetn el egy vállránditással egy esetleges elsöprő igen többség mellett, és bizony lépnie kell vmit ( márpedig nem sok lépése marad...)
Tehát mindenképp menjünk el szavazni , ha nemmel szavazunk hát akkor szavazzunk nemmel, de szerintem aki nem megy el véleményt nyilvánitani, és élni az alkotmányos jogával, és lehetőségével a változtatásra, annak egy qrva szava nem lehet ha tovaább szipolyozzák a vérét. Jah és ez nem fideszesség kérdése, nyugodtan szavazhat igennel az is aki már rég kiábrándult a fideszből (ki nem???), mert az az ő döntése, nem viktor seggnyalás!

ennyi vtam, :)

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2008.03.03. 20:26:19

Oké, elsöprő igen lesz vasárnap, ez borítékolható. Eltörlik ezeket a cuccokat, mert kötelező. Aztán? Akkor is ott marad a kormány még 2 évig, max gránáttal tudod őket a helyükről kirobbantani, azt is csak azért, mert ebbe belehalnak. Amúgy meg ezek a pénzek nem az államkasszába vándorolnak (legalábbis nem közvetlenül...), a vizitdíj az orvosnál, a napidíj a kórháznál, a tandíj meg az egyetemnél marad. Elvileg ugye. Az más kérdés, hogy ezt is lenyúlják, de ez az ország már csak ilyen...

Sztrovacsek 2008.03.04. 15:21:25

Az emberek idegesek. Nyiz, te mondtad, másfél órát kellett várni a fogászatnál. Szerintem a közvélemény más. Nem igazán hiszem, hogy 60% felett lennének az igenek, ez majd kiderül. Azt se tudom, mit modogatnak annyian, h az sok. Már bocsánat, de nem sok 300 Ft senkinek sem, főleg úgy, hogy csak 6 millió embernek kell fizetni, ezek pont azok, akik ki tudják fizetni. Egyedül egy pár embernek lehet jogos az ellenzése, mégpedig a nem legokosabbaknak, akik egyetemre akarnak menni, mert ők tudják, hogy nem lesznek benne a legjobbak között, de ha diplomát akarnak, akkor elvileg ez is jogos, szerintem. Meg szerintem az adórendszer-átalakítás fontosabb. Nekem van is erről ötletem, hátha valaki olvas, és van besleszólása.... (haha, persze), majd egyszer leírom.

*ZS* 2008.03.06. 20:29:47

Valami nekem ebben nem egészen világos. Mi lesz a népszavazás következménye? Mi fog történni, ha 96%-os (:-)) TÖRÖLJÜKEL lesz az eredmény? El kell törölni és kész?

2.a.)Örülnék ha nem lenne tandíj - ki nem? Erre a kérdésre kíváncsi vagyok, hányan fognak nemmel szavazni... b.) Politikához nem értek, és sosem értettem, úgyhogy ez a kérdés lehet, durva lesz:
Nem ELŐTTE kellett volna szavazni ezekről? Vagy ennyi a beleszólási jog?
3. Amíg egy szülés 300 000 forintjába kerül egy betegnek (nem vicc! - családi tapasztalat) ki szerint fogja megoldani a hálapénz-problémát a vizitdíj? Nem a matek az erősségem, de van pár 0 különbség.. Másik része: Vannak nagyon jó orvosok, akik praktizálnak szakorvosi rendelőkben. Csak ott 3, 4 vagy akár 5 órákat kell rájuk várni. Magánrendelésen ugyanaz az orvos 9-10 ezret kér egy vizsgálatért. /Persze, az ottani cucca kicsit jobb is :)./ Tehát 9700 Ft különbség a 4 órás várakozásért. Az egészségügy tényleg rendben van, elég, ha behunyjuk a szemünket. De ne is nyissuk ki utána soha...
4. "Egyik kutya, másik egy híján 20."

neszkvik89 2008.03.06. 22:21:01

ZS kérdésére adnék egy rövid választ: legjobb tudomásom szerint ez egy ügydöntő népszavazás, vagyis ha nyernek az igenek, (bizonyos részvételi arány mellett) akkor ezt a 3 törvényt hatályon kivül kellhelyezni legkésőbb jövöre január elsején! vagyis az egészet újra kell tárgyalni, szakszervezetekkel , orvosi kamarával egyeztetniük kéne, ahogy azt nyugatabbra szokás! vagyis nagyon is van súlya a sok hülye, félrevezető duma ellenére, amiket a médiából ránk zúdítanak!
2. az előtte kérdés... ienekről nem szokás népszavazást kiirni normál esetben hiszen választott parlament van, ami más helyekeén az emberek érdekeit képviseli ( legalábbis a többségét minimum) ! de nálunk ugye, hát itt ismét anomália van... na mindegy ebbe nem megyek bele, csak azért emlékeztetnék mindenkit hogy vmi rejtélyes oknál fogva 98-02 között , a nemzeti(nek álcázott) kormány alatt nem vtak mindennaposak az utcai hőbörgések, több ezres tüntetések sztrjájkok, és vhogy nem kellett népszavazgatni sem, mert senki sem élt ien szarul mint mostanság... ezen érdemes egy csöpppet elmélkedni tán...

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2008.03.07. 16:46:37

Akkor lesz érvényes a népszavazás, ha 50%+1 ember elmegy vasárnap szavazni, és 50%+1 ezek közül az "igen" irányába szavaz. Ha ez megtörténik, akkor bizony a törvényeket hatályon kívülre kell helyezni 09/01/01-gyel.
süti beállítások módosítása