szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Ani néni ajánlja: A tanú

2007.10.08. 20:43 | Nyiz | 1 komment

Végre sikerült megnézem Bacsó Péter klasszikusát, A tanút. Csak ajánlani tudom jól.
1950.-ben járunk, a Rákosi korszak közepén. Hősünk egy kicsit gyenge szellemi képességgel megáldott gátőr, Pelikán elvtárs. Az elvtársért egyik nap eljön a Fekete Autó és elviszik Virág elvtárshoz, a helyi kémelhárító tiszthez, aki különböző munkákat ad Pelikánnak, közben pedig megkéri, hogy tanúskodjon egy koncepciós perben. A drága jó Pelikán elvtárs naivitásánál fogva a film közben több galibába is belekeveredik, többek közt párszor összetűzésbe kerül Bástya elvtárssal, a honvédelmi miniszterrel is. De elég ennyi ízelítő a történetből.
Pelikán elvtársat Kállai Ferenc alakítja igen remekül, de a film igazi kultikus alakja Virág elvtárs a párthű, vaskalapos őskommunista. Őze Lajos zseniáliasan alakítja a kémelhárító szerepét, akinek több mára legendássá vált sora is van a filmben, például a "nemzetközi helyet fokózdik" vagy "az osztályharc élesedik". Külön komikus, hogy ezeket a mondatokat akkor is használja, ha az nem odaillő, pusztán csak azért, hogy párthűségét bizonyítsa.
A filmet '69-ben forgatták, de azt tartalma miatt a rendszerváltásig nem mutatták be. A Rákosi rendszert erősen kifigurázza, de egyben az akkori rendszer problémáira is rávilágít. Tragikomikus az egész. Még egyszer: csak ajánlani tudom.

Címkék: kritika film ani néni ajánlja

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr85190557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jazzbubu 2007.10.14. 20:26:28

10 év múlva,1979-ben bemutatták,egy kis mozi a Tinódi játszotta 2 évig folyamatosan(1 kópia volt?).Akkor és ott láttam én is először.Üdv.
süti beállítások módosítása