szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Magyar Virtus

2008.08.13. 03:05 | Nyiz | 6 komment

Megvolt az Iron Maiden koncert. Sokmindennel kezdhetném ezt a postot, például, hogy haláli (szó szerint) volt a hangulat, meg ha már Maiden, akkor, hogy "Iron Maiden wants you for dead!", de ez nem igaz, mert inkább a tisztelt publikum gondolta úgy, hogy berserkerbe vált. A mi kárunkra...

Adott egy Ares90, egy Sztrovacsek, meg egy Nyiz, akik jól szeretnék magukat érezni a legfaszább heavy metal banda koncertjén. Adott még sok ezer ember ugyanilyen tervekkel. Meg adott még párszáz holtrészeg állat, akik leszarják mi megy a környéken, lökdösődnek, furakodnak, eltaszítják a másikat a picsába, ráadásul szinte önkívületi állapotban vannak a bevitt etanol mennyiségéből adódóan, így semmi esély még a kommunikációra sem. A koncert kezdésekor akkora embertömeg-lökéshullám keletkezett, hogy olyan jó 15-20 ember a földre került. Köztük én is. Egy ember nagy nehezen felsegített (a lábamon tapostak, így egyedül nem ment volna), onnantól kezdve átkapcsolt az agyam, és a túlélő ösztön diktált. Kifele az 5. sor közepéről. Gondolom sejthető, hogy ez nem olyan egyszerű művelet. Egybefüggő embertömeg amíg a szem ellát, közben ájulásközelbe kerültem, de 3 perc alatt sikerült nagy nehezen kijutnom. Azt nem mondhatnám, hogy a közönség túlzottan előzékeny lett volna apokaliptikus hangulatú "menekülésem" közben.

Azt hinnénk, hogy az ember a sokezer év alatt egy állatvilágból kiemelkedő civilizált lénnyé vált, önuralommal, mérséklettel, ésszel. Pedig nem. Ugyan ott vagyunk, ahonnét iksz ezer évvel ez előtt elindult evolúciónk a majomból. Önkontroll nélküli állathorda az egész embertömeg, ha megfeletkezik arról, hol is él, milyen világban, és miért. Mintha az ész kikapcsolna, és csak az állati ösztönök (na meg a bódító szerek) működnek az egyéneknél. Igazából még rosszabbak is vagyunk az állatoknál, mert őket csak az ösztönök hajtják előre, nekünk meg _elvileg_ eszünk is van. Már akinek ugye...

Nem tartom egy normális dolognak, ha a haveroknak azért kell felhívniuk, hogy élek-e még egyáltalán vagy belehaltam a koncertbe. Persze ahol az In-Kal Security a biztonsági felelős, ne csodálkozzunk ilyenen. Amikor a részeg állatnak csak annyit tud odavágni, hogy "viselkedjél", ahelyett, hogy fogná a kopasz secus, és kiemelnék a tömegből a már fentebb említett viselkedési formákat magas fokon űző lényt, ne várjunk mást. Azon csodálkozom igazán, hogy haláleset nem történt. Vagy legalábbis hallgatnak róla. Ilyen (nem) biztosítás mellett még azt is elképzelhetőnek tartom. Na meg a tapasztalat ugye...

Azon meg már meg sem lepődök, hogy egy ájult, sokkos állapotban lévő emberhez senki nem hív orvost, mindenki csak bámulja üres fejjel, mintha a TV lenne. Persze ki más hívna akkor orvost, mint én (a következő 20 percre a helyem is ugrott a pad tetején) Nyomás keresni a derék Inkalos embereket, találunk is egyet (addigra megtaláltak a többiek), aki elnavigál minket egy rádiós kollégához. Elmondjuk, mi a kínunk, de ő előbb azzal van elfoglalva, hogy egy mikrobusz be tudjon tolatni a Nagyszínpad mögé. Csak utána a sokkos ájult. Mire visszaértünk a remegő emberhez, a mentősök elvitték (2 perc nagyjából). Legalább ők gyorsan és remélhetőleg szakszerűen dolgoznak.

Ez a magyar valóság 2008 augusztusában. Csürhe, lökdösődés, állati ösztönök a gyakorlatilag biztosítatlan koncerten, ahol legalább a Maiden kitett magáért. Rájuk aztán igazán nem lehet panasz, olyan koncertet toltak, hogy csak na. Az ott jelenlévő embertömeg szerintem nem is érdemelte meg őket, mert egyszerűen a viselkedésük nem volt a társadalmi normáknak megfelelő. Elnézést, rosszul fogalmaztam. Akármilyen normának megfelelő. Azért arra kíváncsi lennék, mi zajlik egy Maiden koncerten mondjuk Bécsben vagy akár holnap Svájcban. Egy havi fizetésemet tenném rá (ami kereken bruttó 0 Ft), hogy nem lesz ilyen állatias a hangulat, mint a Szigeten. Arról meg inkább már nem is írok semmit, milyen lezüllött, kiégett emberek frekventálják a rendezvényt, mert az már úgyis rég körvonalazódott a bekezdések során.

Címkék: tömeg kultúra szórakozás magyarország társadalom idióta romlás miért??? sziget2008

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr60613571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2008.08.13. 21:27:50

Hát nem tudom, engem azért nem olyan könnyű fellökni (azért estem már padlóra párszor), de nem állok az első n sorba a koncert méretétől függően, mert tudom általában mi folyik ott. Évek meg a rutin :)
Ahol én álltam ott egy szőke, hosszú hajú lány csapott meg a hajával miközben rázta a fejét, de nagy sérülést nem okozott :D ellenben lökdösődés, letaposás nem volt.

Kicsit más: Nekem a hangosítás nem jött be túlzottan, de a műsor azért tényleg jó volt.

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2008.08.14. 00:43:04

Na igen, mi tapasztalat híján voltunk, engem meg még maximális jóindulattal sem lehetne még csak közepes termetnek sem nevezni, így aztán elég daráló fíling volt az egész. Legközelebb már okosabbak leszünk mi is.

Balassáné Méhes Marietta · http://Marcsi 2008.08.14. 15:36:50

Hát, tudod egy ilyen helyre kell a rutin! Én 32 leszek , már régen voltam ilyen nagy koncerten. Bevallom az elején én is dareltem, de aztán visszatértek a régi emlékek és ahgytam magam sodródni. Ezt másképp nem lehet! Nekem hatalmas élmény volt,még így 3 nap távlatából is! Egyszerűen SZUPER VOLT!!!!!!!!!

Ares90 · http://szubjekt.blog.hu/ 2008.08.14. 18:17:25

Marietta az volt a gáz, hogy előttünk levőkre préseltek rá minket, ugyanis előttük már a kordon volt, és úgy elég nehéz sodródni.

Sinclair · http://sinclair.uw.hu/ 2008.08.21. 00:44:54

Ugyanez volt Sopronban Offspring koncerten.
Mondjuk szerencsére nekem nem kellett sokkal arrébb mennem, és tökéletes volt minden. Meg szerencsére én nem estem el, csak tüdőm összenyomódott. :) Inkább embereket mentettem a földről azátn inkább arrébb mentem élvezni a koncertet.

De azért halálfélelem meg volt egy kis ideig...

mindenki 2008.08.27. 01:16:51

aki jár koncertre az tudja hogy ha nem akar osztást akkor nem megy előre!
hameg metál van akkor mégúgyse, mert van valami minimális pogó is
ezmeg Iron maiden EMBER! sokaknak ez volt az első koncertjük amit tőlük élőben láthattak és ha épp a kedvenc szám megy akkor tombolni kell
hameg egy olyan ember vagy aki csak áll, megse mozdúl, még tapsolni se képes akkor ne az első sorok között keressen magának helyet koncertnézésre mert előre rajongani mennek az emberek
Hátrébb is lehetett látni mindent és ott legalább nem volt lökdösődés, csak visszafogott rajongás.
najó ennyi, csak ide tévedtem és elolvastam az írásod elejét és írnom kelett hogy ez van. egyébként állat koncert volt!
süti beállítások módosítása