szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Dakar - de kár

2008.01.04. 18:29 | Nyiz | Szólj hozzá!

Egyszer volt, hol nem volt, még a Földközi tenegeren is túl, volt egyszer egy Thierry Sabine nevű motorversenyző. Ez a motorversenyző bizony szeretett Afrikában rallyzni. Sajnos azonban eltévedt 1977-ben a sivatagban verseny közben. De ez jó volt ám, mivel így megszületett a fejében a Paris-Dakar ötlete. "Milyen jó helyszín lenne versenyzésre a sivatag" - gondolta. Egy évre rá megszerevezte az első Dakar rallyt, élete végéig ezzel foglalkozott utána. '86-ban helikopterbalesetben elhúnyt. Most meg forog a sírjában.

Nincs 2008-ban Lisboa-Dakar. Terrorveszély miatt, a hivatalos közlemény szerint. Történt ugyanis, hogy december 24-én Mauritániában négy francia turitást meggyilkoltak a terroristák. Ez történt ugye majdnem két hete. Akkor miért most kellett (az utolsó pillanatban) előállni azzal, hogy "Bocs srácok, nincs rally, köszönjétek a terroristáknak."? Az egészben ugye az a jó, hogy egész pereputty már Liszabonban van, várta az indulást, izgalom, gyúrás a sivatagra, utolsó túlélőcsomag ellenőrzés. Erre kopp. Ha ekkora (volt) a terrorveszély,
miért halogatták a bejelentést egészen ma délután 13:00-ig?
miért nem változtattak útvonalat hamarabb?
miért nem lehet halasztani az eseményt pár hétig/hónapig, esetleg közben alternatív útvonalat kidolgozni?

Ez így semmi. Én is tudok így szervezi, hogy ha valami részlet nem jön össze, akkor hagyom a fenébe az egészet. Az óvodás is tudja. Nyilván ez az egyszerűbb, meg az olcsóbb. Igen ám, de ha az egész versenyt lefújják, az ám az igazi bukta. A bevétel nagyrészét a kereskedelmi jogok eladása jelenti, ami így most ugrik. Anyagilag is jobban járnának, ha inkább halasztanak, egy kicsivel több pénzt nyomnak a projektbe (mert biztos van miből), mint a totál cancel. Ez a lehető legrosszabb döntés volt. Főleg ennyire az utolsó pillanatban.

Félreértés ne essék, nem akarom, hogy bárkinek is baja essen. Nem szeretném azt olvasni az indexen, hogy kilőtték a versenyzőket a terroristák, meg golyózáporban kellett teljesíteniük a szakaszokat, miközben a üldözik őket a buggykkal olajért meg vízért. Nyilván izgalmasabb lenne, több nézőt is vonzana a megnövekedett izgalom faktor, de az ilyen maradjon csak a Mad Maxben. Mégis, a terrorveszély a Dakaron szinte mindennapos esemény, minden évben maradnak el szakaszok emiatt. Ilyenkor a versenygépek közúton vagy repülővel mennek, rendőri kísérettel. Idén nagyobb utánjárást igényelt volna a dolog, mivel a rally gerince pont Mauritániára épült. Nyolc szakasz zajlott volna az országban. Viszont lehet kerülni Mali fele. Hosszabb az út, mondjuk megnövelik két nappal az időtartamot, meg plusz egy szakasszal az eredeti kiírást. Senkit nem nyomott volna agyon a dolog, azt megkockáztatom. És verseny is lett volna.

Az egész rallyt eltörölni továbbra is nagy baklövés volt véleményem szerint. Két-három hónap csúszással is lehetne ám Dakart rendezni, de erre már úgy sem lesz esély idén. Etienne Lavigne elszúrta, a Dakar elúszott, mi meg szomorúak vagyunk. Meg biztos a terroristák is, mert nincs víz meg olaj. Az érdekes az egészben csak az, hogy a Budapest-Bamako egy hónap múlva a tervezett menetrendben le fog zajlani (a jelen állás szerint), ami szintén Mauritánián megy majd keresztül jól. Legalább ez marad. És a Eurosport is közvetíteni fog. Nyilván nem egy Dakar, de legalább a miénk.


update: Közben az RTL Klub Híradó értesülései szerint (kezeljük egyelőre erősen pletykaként) a Dakar azért marad el idén, mert az Al-Kaida az egész rendezvényt befenyítette. Azonban nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az idei Dakar helyett pár hónap múlva rendezzenek valami pótrallyt. Díjazzuk az ötletet.

Címkék: sport idióta 2008 dakar világtérkép miért???

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr40284837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása