szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Miért szar a Windows 7?

2010.01.27. 18:01 | Nyiz | 12 komment

Ha most vicces kedvemben lennék, 7 okot adnék rá, hát adok is!

Az egész valószínű ott kezdődik, hogy nem szeretem a változásokat. Az XP-ben minden használható, egyszerű és emberbarát volt (már, amennyire egy Windows az lehet). Sajnos az XP-m sokadszorra ugyanazzal a hibával megmakkant, úgyhogy ideje voltam váltani. Erre sajnos lelkiekben keveset készültem...

1. Az Aero szép, csak <tűűűűűűűűű>. Mondjuk ez még könnyedén orvosolható a klasszikus skinre való áttérésre. Persze a .theme file-ok belső szerkezetébe muszáj volt belenyúlni, hogy ne legyen kompatibilis a régi XP-s .theme file-om a Win7-tel. Az okát nem látom, de nem is lenne baj, ha csak itt csináltak volna valami marhaságot.

2. Windows Media Player 12. A 12-es verziószám valószínűleg irányelvként szolgálhatott a program megírásakor: 12 óra alatt készítették el. Az egész ott kezdődik, hogy már megint szépen néz ki a program, de az átgondoltság teljes hiánya látszódik rajta. Két verzió (10->12) alatt (a 11-est kihagytam eddig) sikeresen megszabadították a programot a következőktől: Now Playing főablak; EQ/SRS/stb. elérése a gyári ablakból (skin kell hozzá, hogy váltani lehessen!!!); legördülő menü az előadóknak/albumoknak; programon belüli file hozzárendelés. Persze a lista nem teljes, mert menekültem a programtól, ahogy csak lehet. Miért nem lehet egy használható Media Playert adni az oprendszerhez? Szeretném én is azért kapni a fizetésemet, hogy a WMP 10-t butítsam ilyen tendenciával lefele.

3. Vezérlőpult. Vagyis talán annak hiánya. A vezérlőpultból ugyanis egy linkgyűjtemény lett gyakorlatilag. "Ehun egy link, ahol 37 másik link van, töccsed le az egészet légyszíves", idézhetnénk a Leander levélből. Mára megvalósult. Az, hogy a régi képernyőbeállításokat 3 fele szedték csak a jéghegy csúcsa. A rendszervisszaállítás restore point készítő modulja a rendszernél található, nem a rendszervisszaállításnál, logikus, nem? Az meg már rég rosszul kezdődik, ha külön beállítási felülete van a tálca értesítési felület részének.

4. Jut eszembe: Tálca. Az egyetlen pozitívum, amit itt el tudok mondani, hogy az ablakok áthelyezhetők a tálcán belül, illetve, hogy egymás mellé (nem kumulálja!) csoportosítja az adott programhoz kapcsolódó ablakokat. Hogy mi a rossz? Minden más: A pinning rendszer jó lenne, ha quick launch szerűen rendezné el az ikonokat. Persze nem, túl egyszerű, kényelmes, és emberbarát lenne. A régi fajta gyorsindításhoz egy mappát kell csinálni, abba betenni a kívánt ikonokat, és azt kidobni a tálcára... Csak megjegyzem, az XP-ben a _valódi_ gyorsindításra rögzítés 2 klikk volt. Az meg már lassan beszólásra sem méltó ebben a mezőnyben, hogy az értesítési felület ikonjai közé beférne még majdnem még egy.

5. A tálca közeli rokona, a Start Menü sem úszta meg amoritzálás nélkül. Azért ahhoz elég nagy mennyiségű drogot kell valakiknek bevennie (egy szaki kitalálta, egy hülye vezető rábólintott; józanon egyik sem tehette, ezt állítom) , hogy a leállítási funkciók legördülő menüből jöjjenek, miközben a programokhoz görgetni kelljen, még csak lehetőséget sem adva a régi start menü üzembe állítására. Nem elég, hogy töredék annyi item fér el az ablakában, mint régen, a teljes képernyőt elfoglaló listához képest, még görgetős is. MIÉRT?! Miért visszafele fejlődik ez az egész? Attól, mert más, még jobb is?! Mert lehet reklámozni, hogy "all new Start Menu features?", Steve "Developers" Ballmer meg majd izzadva üvölti, hogy micsoda újítás, és nem 1000, nem 500, csupán 99 dollárért megvehető, miközben szívinfarktus közeli állapotba kerül. Azt nem teszi persze hozzá, hogy ezzel csak ő jár jól, mi biztosan nem...

6. Kompatibilitás. Abba nyilván nem fogok belekötni, hogy miért nem visszamenőleg kompatibilis minden program a Win7-tel, de könyörgöm, miért kell egy olyan kompatibilitási asszisztenst írni, ami élből kivágja a régebbi verziójú MS programokat? Próbálnám feltelpíteni a WMP10-et, hogy a borzadáj √12-től meneküljek, de persze nem, mert két lehetőséget ad a Win rá: Mégsem, illetve Online segítégnyújtás. Valójában ez egy igen finom körülírása annak, hogy "You're f*cked". Jó, nem indul, adjon errort, de ne vágja már le élből, hogy ő ezt meg sem kísérli elindítani mindenféle jó indok nélkül, azon kívül, hogy szívóznak az MS emberi a userrel.

7. Egyéb apróságok. Például paint: gyanítom, hogy a Vistában is ilyen volt már, de én csak most szembesültem vele. Én anno azért szerettem meg a paintet, mert egyszerű volt, lehetett vele rajzolni, meg vonalakat húzgálni, ennyi. Ebből most lett valami "Fotóbolt Lite MS". Persze, ha már photoshop kell, beszerzem az igazit vagy egy Corel Drawt, esetleg egy ACDSee-t legalább. A paint azért volt jó, mert egyszerű volt, copy-paste melóra vagy egyszerű pirossal bekarikázásokra tökéletes volt. Szerencsére legalább a régi paintet vissza tudtam varázsolni. Az ablakok fullscreenre húzása (nem a fullscreen gomb!) is elég káoszos, az új képnézegetőről már nem is beszélve. 80-100 pixelt biztosan elvesz a képtől a sok csilivili gomb. Miért nem volt jó ebből is a régi? Legalább opció lehetne a butított küllem!

Ezek után úgy tűnhet, hogy csak rossz van az új Windowsban. Ez persze nem igaz. Gyorsabb, stabilabb, mint az XP, vannak benne jó ötletek, a keresőmotorja igen jól használható, sokkal több beállítási lehetőséget nyújt, mint az XP, de ezt sokkal ügyesebben kellett volna manage-elni.

· 1 trackback

Címkék: windows vélemény kritika miért???

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr181707058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lucid dreaming Easy Way 2018.02.11. 21:45:43

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RashaanTheAmazing 2010.04.13. 02:01:09

Én is most fogok visszatérni a winXP-re... én hülye megvettem a win7-et, mert hagytam magam megdumálni.
(btw a szó amit kerestél: az aero buzis, anélkül, hogy bajom lenne a melegekkel)
Ami a leginkább megkeseríti az életemet, hogy évek óta használok bizonyos kisebb-nagyobb programokat, amik érdekes módon már nem működnek win7 alatt. Régi játékok? Felejtsd el! Elvileg van valami nagyon okos gomb ami optimalizálja a kompatibilitási opciókat, benyomom, ha türelmes vagyok 45 percen át nézem a semmit, ha nem, kinyomom.
Tehát szerintem a win7 a legnagyobb fail amire csak pénzt ki lehet dobni az ablakon. Nem értem miért akarják megszüntetni az XP terméktámogatását, mert szerintem eddig az volt a legjobban működő windows verzió. Tudom, használjak Linuxot, meg parancssort, de lusta vagyok. Igenis maradjon a winXP!

LuciFerko 2010.05.20. 11:24:18

Nekem most gyári Vista (pff) van gépen és nagyon gondokodok azon, hogy mást tegyek fel. XP vagy 7? Nem tudom eldönteni... Nem volt még alkalmam a 7-et nyektetni nagyon, pénzt kidobni fail dologra meg nem szeretnék.

xelor 2010.07.18. 15:21:48

Szerintem az ien teszteket nem 12 éveseknek kéne írni.:)
A Win7 szebb, okosabb, és felhasználó barátabb mint az XP és a gyatrára sikerült Vista. Szerintem ha kicsit több időt szenteltél volna a megismerésére rájöttél volna h egy ökör vagy és a Win7-be csak pozitív és átgondolt változtatásokat alkalmaztak. És a továbbaiakban tanácsolom, h az iesfajta teszteket inkább kerüld el mert nem erre születtél:)

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2010.07.21. 11:38:51

@xelor: Azóta is Win7-et használok. Elismerem, hogy gyorsabb, és stabilabb, de egyáltalán nem felhasználóbarátabb. A fenti hibákat még mindig fenntartom, az összes zavar továbbra is. Szerintem nem felhasználóbarát, hanem feleslegesen túlbonyolított dolgok ezek. Rendszervisszaállítási pontot még mindig csak a search-csel tudok csinálni, mert úgy eldugták azt a rohadt gombot, hogy 20 perc lenne megtalálni (mert miért is kéne ezt a System Restore menü alá betenni ugye...). A WM12 meg egy használhatatlan szerencsétlenség, amit azóta úgy orvosoltam, hogy Winampra váltottam.

Amúgy meg nem kritikát írtam, hanem leírtam a véleményem szerint nagyon bosszantó dolgokat a kezelőfelületről. És még meg sem említettem, hogy a régi játékok nagyrésze inverszínesen kezd elindulni, amit csak az old meg, hogy az explorert lelövöd. Mindezt 2010-ben...

Shablon 2010.08.13. 17:28:28

Mekkora egy pancser vagy!!!! Tisztán látszik hogy a számitógépet nem Neked találták ki! Rögtön azzal is kezded hogy a windows nem emberbarát, amikor olyan dolgokat nem tudsz ami egy 5 éves gyereknek sem gond! Linux??? Belehalnál!! Az a legnagyobb baj, hogy fogalmad sincs mit hogy kellene.... Rendszervisszaállitási pont.... 2 kattintás az egész!!! Nem is folytatom mert felesleges olyan embernek magyarázni bármit akinek súgó cetli kell hozzá hogy bekapcsolja a gépét! Nevetséges, és megdöbbentö hogy egy ilyen ember aki semmit nem ért hozzá még ilyeneket irkál!

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2010.08.21. 21:34:05

@Shablon: Hú, apukám, benned aztán van frusztráltság, mikor dugtál utoljára (ha egyáltalán)? :)

Igen, végülis csak 12 éve használok számítógépet, ami alatt 4 Windowszal volt dolgom (98SE, Me, XP, 7), mindet tudtam működtetni, bár a Me nagy rakás szar, de ez nem rajtam múlik... bár , ha már én vagyok a pancser... Ugye az itt nyilván probléma, hogy nem fejtettem vissza a kódot a kernelig, hogy javítsam a rendszerstabilitás, meg a frame rate-et a játékokban.

Linuxot próbáltam két ízben is, nem tetszett, ettől függetlenül értem, hogy egyesek miért preferálják. Mint látod, még mindig élek, nem ölt meg.

Lenne még 2 kérdésem: 1.) Miben nem értek hozzá? 2.) Ha te ekkora power user vagy, világosíts fel, oh mester, hogy honnan számítva 2 kattintás a rendszervisszaállítás? Nem, az nem ér, hogy kiteszed az ikont az asztalra, úgy könnyű magyarázni. Mondjuk egy friss install Win7-en mondjuk 5 kattintásból csinálj nekem rendszervisszaállítást (és akkor már így is gáláns voltam). De mindegy is, nem fog menni. Nyilván a sevenforumsosok is dilettáns barmok, hogy 10(!) lépéses útmutatót írtak, hogyan kell rendszervisszaállítást csinálni a 7-es: www.sevenforums.com/tutorials/697-system-restore-point-create.html Természetesen te jobban tudod.

Nem az a baj, hogy hülye vagy, hanem, hogy emelett nem vagy analfabéta.

Shablon 2010.09.01. 15:38:40

@Nyiz: Szánalmas vagy kisfiam! Először is az ilyen buta emberek mint te ne írjanak véleményt semmiről, főleg ne olyan dolgokról amit hirből sem ismernek! Másodszor pedig ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye! Ne hápogj hülyeségeket, inkább csak kérdezz, kérdezz, és kérdezz!!!!!! A számitástechnika nem a te világod, ha tanulni akarsz akkor jegyzetelj, mert abban a kis buta fejedben nem marad meg semmi! Ennyi butaságot összesen nem hallottam azoktól sem akiket tanitottam, de te vagy a hozzáértő, a betűrendes jegyzetfüzeteddel igaz?
"Rendszervisszaállítási pontot még mindig csak a search-csel tudok csinálni, mert úgy eldugták azt a rohadt gombot, hogy 20 perc lenne megtalálni" Nahát csak tanulsz valamit, mostanra 10 kattintás lett... :D Logikusan van elrendezve minden, amint azt már mástól is olvashattad, ergo a hiba nálad van, nem is kicsi!!!
Xelort idézve, az ilyen teszteket nem 12 éveseknek kéne írni!!!
Egyébként semmiben nem értesz hozzá!!!
Ezek után nem gondolod komolyan hogy bármiben is segitek, kérdéssel kellett volna kezdened, vagy google!!!
Sok szerencsét hozzá mama kicsi kedvence :)))
Ja, és már más irta neked, ne erőlködj, csak még jobban leégeted magad! "Nem, az nem ér, hogy kiteszed az ikont az asztalra" Nem fogócskázunk basszus, mi az hogy NEM ÉR?! Majd ha felnőtt fejjel gondolkodsz akkor kezdj el bárhová is véleményt, vagy hozzászólást irni, és csak olyan dolgokkal kapcsolatban, amiről valami fogalmad is van!

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2010.09.02. 01:34:02

@Shablon: Mert te attól aztán vagy valaki azzal, hogy most 2x annyi karakteren keresztül sértegetsz, mint legutóbb. Ha neked ez okoz örömöt, elég lelki szegény lehetsz. Tudod, van az a mondás, hogy a stílus maga az ember.

"Másodszor pedig ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye!" Viszont, ha a boszorkány súlya megegyezik a kacsáéval, akkor fa; vezeté rá a pórnépet Sir Bedevere.

"Ezek után nem gondolod komolyan hogy bármiben is segitek, kérdéssel kellett volna kezdened, vagy google!!!" Nem is tudsz. Az állításod ugyanis hazugság, 2 klikkel (persze honnan számítva...) nem lehet rendszervisszaállítási pontot csinálni. Pont.

"Logikusan van elrendezve minden(...)" Tök logikus, hogy a vezérlőpultban van egy rendszervisszaállítás menüpont, de rendszervisszaállítást ott nem lehet csinálni, azt a "rendszer" menüpontban kell. Ez természetesen mindenkinek evidens, a mai csecsemők már ezzel a tudással születnek. Én kérek elnézést.

"Ja, és már más irta neked, ne erőlködj, csak még jobban leégeted magad!" Ki előtt és mivel?

"Xelort idézve, az ilyen teszteket nem 12 éveseknek kéne írni!!!" Én meg csak magamat tudom ismételni: 1.) Ez NEM teszt 2.) Nem 12 vagyok, ellentétben a te IQ-dal.

"Majd ha felnőtt fejjel gondolkodsz akkor kezdj el bárhová is véleményt, vagy hozzászólást irni, és csak olyan dolgokkal kapcsolatban, amiről valami fogalmad is van!" Mert azzal, hogy használom egy cég termékeit 12 éve, nincs róla fogalmam, mi? Egyáltalán te különbséget tudsz tenni a szubjektív vélemény és a hozzáértés között? Nem úgy látszik. Én itt véleményt írtam, engem ezek a dolgok zavarnak, téged meg nem. Ebből hogy következik, hogy nem is értek a Windowshoz?

"mama kicsi kedvence :)))" Nem is tudtam, hogy már az is derogáló, ha valaki a nagyija kedvence. És igen, én vagyok az. Na most erre mit lépsz?

penita123 2013.02.11. 14:23:45

Amiket leírtál te b*zi, abból semmi sem igaz. Én tudok 100 okot, hogy miért szar az XP!!!

penita123 2013.02.21. 13:36:52

Hány éves vagy, talán 3? Neked a szar XP tetszik? Amiket te leírtál, abból semmi sem igaz. FIGYELEM MINDENKINEK! NE HIDJETEK NEKI. MINNÉL HAMARABB VÁLTSATOK ÁT 7-ESRE. A WINDOWS SZART (XP-T) PEDIG DOBJÁTOK KI A KUKÁBA,MERT A LEGVESZÉLYESEBB VÍRUS!!!

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2013.08.18. 20:21:34

Jajj, hát ezer éve nem jártam erre, de jó látni, hogy ennyi idő után is akadnak még rajongók errefele.
süti beállítások módosítása