szubjekt

Politika, közélet, magánélet, nemiélet(höhö), sportélet, egy helyen - szigorúan szubjektíven - hiszen egyedül írom, mert ha ketten írnám objektív lenne, márpedig ketten írom, mégis szubjekt, hiszen hárman írom.

Friss topikok

Linkblog

Látogatóink

Locations of visitors to this page

Ani néni ajánlja: The Man from Earth

2008.02.29. 00:47 | Nyiz | 1 komment

Nem egy szokványos film, azt előre le kell szögeznem. Akik pörgős akcióra, vérre, keménycsávókra/jónőkre vágynak, azoknak erősen _nem_ ajánlott a jelenlegi darab. Azoknak viszont annál inkább, akiket lekötnek az intellektuálisabb, elgondolkodtató filmek.

Ez a film pontosan az, elgondolkodtató. Cselekménye nincs, az egész filmet leforgatták egy kis faházikóban (nyilván stúdió), meg volt 5 kinti jelenet. Kaputt. De akkor miről is szól? Jogos a kérdés. Nagyon röviden összefoglalható: Egy professzor éppen költözik el, utolsó estéjét profbarátai társaságában tölti el. Nem akárhogy. Bevallja a haveroknak, hogy ő valójában egy 14000 éves ember. Persze a haverok hülyének nézik, de ahogy egyre többet kezd mesélni az "ősember", annál inkább elbizonytalanodnak, már azt is kezdik megkérdőjelezni, amiben eddig hittek.

Lényegében az egész film erről szól, van benne szó vallásról, történelemről (meglepő, mi?), némi filozófiáról (na nem olyan okoskodásokról, amit az úgynevezett filozófusok vallanak és vallottak sajátjuknak; csak egészséges gondolkodáson alapuló dolgokat érint) és némi pszichológia is becsúszik. Mindez úgy tálalva, hogy azok számára, akik ez a film készült teljesen befogadható legyen, de azért hagyjon nyitva kérdéseket, gondolatmeneteket, a néző kiegészítheti őket, ahogy jónak látja.

Merőben új filmélményt nyújt a produkció, nem is hinné az ember, hogy másfél óra beszélgetés megfilmesítése lehet ennyire érdekes, hogy érdemes legyen megcsinálni, csak egy-két jó író, illetve könyverszerő kell hozzá. Pedig mennyire, hogy értelmes volt. Sokkal inkább az, mint néhány hollywoodi, hatalmas költségvetésű baromság, amik akarnak szólni valami komolyabbról is, de a végén semmi nem jön belőle össze. Jellemzően Spillberg mester hoz össze ilyen förmedvényeket (AI, Minority Report, War of the Worlds, hogy mást ne említsek), tanulhatna ebből, hogy kell olcsón, CGI mentesen összehozni egy valódi gondolatébresztő művet.

10/10, kötelező darab.

Címkék: film szórakozás ani néni ajánlja

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjekt.blog.hu/api/trackback/id/tr32358890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.29. 10:46:31

hát szóval ez így van, ahogy leírtad...a 07es év egyik legnagyobb meglepetése minden bizonnyal, azt hiszem én is rányomtam egy tízest, mert annyira megfogott, sokak számára unalmas, és azt is megértem, hiszen nm akcióval teli darab ez kérem szépen, hanem inkább gondolkodtató, filozófálgató alkotás, és vkik ezért szeretik...
süti beállítások módosítása